Wędzone przysmaki

Wędzone przysmaki

Dania jest sławna ze swych wędzonych produktów, do których należą wszelkie specjały, od łososia do serów. W wersji wędzonej trafia też późną jesienią na duńskie stoły sarnina. Tradycja wędzenia sięga kilku wieków wstecz, kiedy był to podstawowy sposób przechowywania łatwo psujących się produktów spożywczych. Obecnie o żywotności tej tradycji decyduje wspaniały aromat i smak, jakie nadaje proces wędzenia.

Srebro na złoto

W Danii mawia się, że wędzenie na Bornholmie bałtyckiego śledzia to zamiana srebra na złoto. Po zakończeniu wędzenia srebrna skóra śledzi przybiera złoty kolor. Również łososie i makrele są wędzone, zanim trafią w lecie na stoły turystów licznie odwiedzających w lecie tę wyspę.

Sztuka wędzenia

Wędzone śledzie jeszcze w piecuWędzenia ryb po bornholmsku nie da się nauczyć. Zdaniem mieszkańców wyspy to bardzo wyrafinowana sztuka. Wędzenie odbywa się w sposób tradycyjny w starych wędzarniach i trwa około czterech godzin. Czas wędzenia bywa jednak różny w zależności od tego, czy jest słonecznie, czy pada deszcz. Wędzarnia w Hasle zamieniona została w skansen, w którym można obserwować cały proces wędzenia. Ale tradycja wędzenia ryb nie ogranicza się do Bornholmu. W wielu duńskich zatokach codziennie wędzi się ryby w niewielkich wędzarniach, gdzie są też stoły dla klientów, którzy chcą spróbować tego przysmaku.

Wędliny

Wędzi się oczywiście nie tylko ryby. Późną jesienią w menu wielu restauracji pojawia się wędzony udziec sarni. A jeśli chodzi o kiełbasy... Aby zaznajomić się z duńską sztuką przygotowywania wędlin należy odwiedzić Slagter Munch w Skagen lub złożyć zamówienie na wyroby tej wytwórni w Internecie. Od niemal wieku Slagter Munch produkuje wędzone kiełbasy w wielu gatunkach - od zwykłych po chipolatas i chorizo. Jeśli będziesz miał szczęście, być może pozwolą ci zajrzeć na tyły sklepu i popatrzeć, jak przebiega proces wędzenia.

Wiele restauracji ma własne wędzarnie, gdzie przygotowuje się różne delikatesy od ryb po cielęcinę. Jedną z nich jest "Kanalen", której goście mogą podziwiać widok miejskich kanałów, czując woń aromatów dobiegających z pobliskiej wędzarni.

Duński wędzony ser

Sławny francuski mistrz kuchni, Anthelme Brillat-Savarin powiedział niegdyś "Posiłek bez sera jest jak kobieta bez oka". Prawda to lub nie, ale sery są w Danii bardzo popularne, a szczególnym uznaniem cieszy się ser wędzony z Fionii. O ile inne duńskie sery są pochodną gatunków zagranicznych, to ten łagodny wędzony ser jest typowo duńskim przysmakiem. Wytwarza się go, poświęcając najwyższą uwagę wszelkim szczegółom, w mleczarni Lorgismose. Ser wędzony jest na słomie z owsa ciętej w specjalny sposób, by nie pękała, co szkodzi procesowi wędzenia. A wędzenie trwa jedynie 30 sekund, tyle, by nadać serowi specyficzny posmak.



Autorka: Mariette Tiedemann. Artykuł udostępniony przez VisitDenmark


COFNIJ